Wczoraj znalazłam zaskakujące informacje na stronie
Prevent Celiac Disease.
Dziś chciałam o tym napisać, ale odkryłam, że strony nagle nie da się otworzyć.
Skorzystałam z kopii zapisanej przez Google i udało mi się podejrzeć tekst
zachowany z 26.01.2015. Mam nadzieję, że strona z dnia na dzień nie przestała
istnieć. O czym są zatem te doniesienia?
(Jason ford, flickr.com, CC BY 2.0)
Zapewne każdy, kto ma dziecko, zna zalecenia dotyczące
wprowadzania glutenu do diety niemowlęcia. Na podstawie wcześniejszych badań
zakłada się, że gluten podany w okresie karmienia piersią, uchroni dziecko
przed celiakią. Chodzi o to, że układ odpornościowy przyzwyczajony do glutenu
nie będzie reagował w sposób niepożądany dla organizmu. Na stronie Prevent Celiac
Disease można było przeczytać, że hipoteza ta nie została dotychczas dokładnie
zbadana.
Przytoczono
natomiast badanie „Randomized Feeding Intervention in Infants at High Risk for
Celiac Disease”, opublikowane pod koniec 2014 roku w prestiżowym New England Journal
of Medicine. Celem projektu było sprawdzenie tezy, czy wprowadzenie glutenu
między 4 a 6 miesiącem życia zmniejsza ryzyko wystąpienia choroby trzewnej.
Badanie przeprowadzono w grupie 950 dzieci z 8 różnych krajów, zaś finansowanie
pochodziło z grantu Komisji Europejskiej (FP6-2005-FOOD-4B-36383-PREVENTCD).
Wnioski są zaskakujące zapewne nie tylko dla mnie. W
porównaniu z placebo wprowadzenie małych ilości glutenu między 16 a 24 tygodniem
życia nie zmniejsza ryzyka celiakii w ciągu 3 lat u dzieci z grupy wysokiego
ryzyka.
(Źródło: N
Engl J Med 2014; 371: 1304-1315 October 2, 2014 DOI: 10.1056/NEJMoa1404172)
Tagi: celiakia, niemowlę, gluten, karmienie piersią
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz